Montenegro
    |         |    
VAS PODSEĆA DA URADITE SAMOPREGLED


Tokom tuširanja:

Podignite ruku. Prstima opipajte svaki deo grudi, nežnoispipavajući u potrazi za izraslinom ili zadebljanjem. Koristite svojudesnu ruku da pregledate levu dojku, a levu za pregled desne.

Pred ogledalom:

Stavite ruke na bokove, a potom ih podignite uvis iznad glave, ipažljivo potražite promene u veličini, obliku i konturi obe dojke.Pažljivo potražite nabor, jamicu, ili promene u strukturi kože. Nežnostisnite obe bradavice i pogledajte da li izlazi tečnost.

U ležećem položaju:

Stavite peškir ili jastuk pod desno rame, a desnu ruku stavite izaglave. Pregledajte desnu dojku levom rukom.

Prstima pritiskajte nežno blagim kružnim pokretima, počev odvrha ivice grudi, a potom spiralnim pokretima ka bradavici.Pregledajte svaki deo dojke. Isto ponovite i sa levom dojkom.

Držeći jednu ruku ravno na čvrstoj podlozi, koristite iste kružnepokrete da biste pregledali predeo ispod pazuha. I to je tkivo kojeje sastavni deo dojke. Upamtite da treba da proverite sa svojimlekarom svaki sumnjivi simptom što pre.

Od svoje 20. godine, žena bi trebalo da sprovodi samopregleddojki jednom mesečno. Ukoliko primetite bilo kakve promene nadojkama obratite se svom lekaru. Do perioda menopauze ovajpregled treba obavljati u prvoj polovini menstrualnog ciklusa.U periodu postmenopauze pregled treba da se obavljajednom mesečno uvek istog dana u mesecu.

 

 

AVON akcija za borbu protiv raka dojke podržala je akciju B92, Instituta zaonkologiju i radiologiju Srbije i Ministarstva zdravlja republike Srbije

avon foundation

Avon Fondacija je danas najveća korporativna fondacija na svetu namenjenaženama koja je od svog osnivanja do danas prikupila i donirala preko 660miliona US$ širom sveta u cilju borbe protiv raka dojke, nasilja u porodici ipomoći ugroženim područjima.Avon Akcija za borbu protiv raka dojke pokrenuta je 1992.Fokus akcije je na obezbeđivanju vrhunske zdravstvene nege za najširupopulaciju i iskorenjivanju raka dojke.