Montenegro
    |         |    

Ne čekaj! #čekiraj!

Samopregled je jednostavan metod provjere grudi, koji se obavlja jednom mjesečno. Omogućiće vam da dobro upoznate svoje grudi i najbrže primijetite eventualne promjene na njima. Većina promjena u dojci je bezazlena, ali zato je važno da prije svega budete oprezne i pravovremeno reagujete. Ukoliko nijeste sigurne na koji način možete obaviti samopregled kod kuće, na svom mobilnom telefonu posjetite www.chekiraj.org ,web aplikaciju koja će vas kroz jednostavne instrukcije naučiti osnovnim pokretima kojima se ispituje postojanje čvorića na grudima. Nakon posljednjeg koraka, bićete preusmjereni na video koji sadrži detaljne instrukcije o samopregledu. Statistika kaže da svako od nas dodirne telefon 3000 puta dnevno, a mi vas pozivamo da samo 3 iskoristite za učenje nečega što je važno za vaše ili zdravlje vama drage osobe. Pregledajte se i ohrabrite žene u svom okruženju da učine isto, jer nema razloga za strah!

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Crnoj Gori „Pokažida ti je stalo“

,,Pokaži da ti je stalo do tvog zdravlja. Da ti je stalo dabudeš jaka, da brineš o sebi… Žene često preuzimaju veliki brojobaveza, zaboravljajući na sebe. Želimo da ih u tim momentimaosvijestimo, ukažemo na ono što je zaista važno – a to je njihovozdravlje. Zato poručujemo - Pokaži da ti je stalo, pregledaj se! Pozivamo i muškarce da pokažu da im je stalo do žena koje vole, donjihovih ćerki, mama, sestara, supruga, drugarica. Budite tu za njih,podržite ih. Podsjetite ih da zakažu pregled dojki ili ga zakažite umjesto njih. Odvezite ih na zakazani termin. Jednostavno, olakšajte im brigu o sebi!’’ – Filip Popović, direktor Avon Montenegro

ŠTA JE RAK DOJKE?


Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. Prema posljednjim dostupnim podacima, u Crnoj Gori je 2013. godine od ove bolesti oboljelo 339 žena. Rak dojke se javlja kada ćelije dojke postanu
zloćudne, počnu da se umnožavaju bez normalnih kontrolnih mehanizama i osvajaju normalno tkivo dojke. Ćelije raka dojke mogu da se šire i vandojke u druge organe i tako se razvijaju metastaze opasne po život.

ŠTA JA MOGU DA UČINIM?

Rano otkrivanje i liječenje pružaju najbolje šanse za izlječenje rakadojke. Ukoliko se otkrije na vrijeme, rak dojke je izlječiv u preko 90%slučajeva. Plan ranog otkrivanja u 3 faze:
• mjesečni samopregled dojki od 20. godine života
• klinički pregledi dojki od strane ljekara najmanje svake 2 godinepočev od 30. godine života, a svake godine preko 40. godine života
• skrining-mamografije, snimanje dojke na posebnom rendgen-aparatu zadojku - mamografu, treba započeti između 40. i 50. godine starosti isprovoditi na 2 godine. Žene mlađe od 40 godina sa slučajevima rakadojke u porodici ili drugim faktorima rizika, potrebu i učestalostmamografskih pregleda treba da dogovore sa svojim ljekarom.

MAMOGRAFIJA

Mamografijom se rak dojke može otkriti u stadijumu kada još nedaje kliničke znake i simptome. Mamografija traje nekoliko minuta ikoristi minimalne doze zračenja. Između 40. i 50. godine života, trebazapočeti sa redovnim mamografskim pregledima na dvije godine.

ŠTA UZROKUJE RAK DOJKE?

Uzroci nisu u potpunosti poznati. Ipak, postoje određenifaktori rizika koje možete kontrolisati i drugi na koje ne možeteuticati. Faktori koji povećavaju rizik, a koje možete izbjeći:
• prvo dijete nakon 30. godine
• nedojenje
• gojaznost nakon klimaksa
• višegodišnje korišćenje hormonskih preparata u menopauzi
• izlaganje većim količinama zračenja
Faktori na koje ne možete uticati:
• starenje
• rak dojke u prošlosti
• slučajevi raka dojke u porodici
• naslijeđeni mutirani gen za karcinom dojke BRCA1 ili BRCA2
• prva menstruacija prije 12. godine života
• menopauza nakon 55. godine
• izmijenjene ćelije dojke otkrivene citološkim pregledom uzorka tkivaili sekreta iz dojke
Najbolji način da se zaštitite od karcinoma dojke je:
• dobro upoznajte svoje dojke
• utičite na faktore rizika koje možete mijenjati ili ih izbjegnite
• očuvajte i unaprijedite svoje zdravlje kroz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i prevenciju gojaznosti
• redovno se javljajte na preventivne preglede dojki

NAUČI DA OBAVLJAŠ SAMOPREGLED

Samopregled je jednostavan metod provjere grudi koji sesprovodi jednom mjesečno

Samopregled dojke treba da obavljate jednom mjesečno,neposredno nakon menstrualnog ciklusa. Ukoliko ste u menopauzi, pregledobavljate istog dana svakog mjeseca. Samopregled će Vam omogućiti da dobro upoznate svoje dojke i najbrže primijetite eventualnu promjenu koju ranije niste imali. Obraćanjem ljekaru razjasnićete o čemu se radi. Većina promjena u dojci je bezazlena, ali oprez je neophodan. Klinički pregled dojke obavlja Vaš ljekar tokom redovnih pregleda.Tokom kliničkih pregleda ljekar ispituje veličinu, oblik i boju dojki, kao i pazušne jame. U slučaju da pregledom uoči neuobičajene promjene, ljekar će Vas uputiti specijalisti za bolesti dojke.

1. Lezite i stavite ruku ispod glave. Jagodicama prstiju pritisnite dojku i prelazite preko nje kružnim pokretima. Koristite tri nivoa pritiskanja tokom pregleda, lagani pritisak da osjetite tkivo ispod kože, srednji da biste osjetili tkivo koje je malo dublje i jači pritisak da bi se osjetilo tkivo koje je blizu dojke i rebara.

2. Prelazite preko dojke u koncentričnim krugovima od spoljašnje ivice dojke do bradavice.

3. Stanite ispred ogledala sa rukama na bedrima i pogledajteda li na Vašim dojkama postoje promjene u obliku, veličini ili bilo kakvo ulegnuće. Cijeli postupak ponoviti na drugoj dojci.


Avon šetnja oko sveta u borbi protiv raka dojke po prvi put uCrnoj Gori

16. oktobra 2009. Crna Gora pridružuje se velikom globalnomdogađaju koji se na inicijativu Avon Fondacije održava u više od 50zemalja sveta

Kompanija Avon Cosmetics Crna Gora ove godine je jedna od preko 50 zemalja sveta koje učestvuju u petom godišnjem događaju Avon Šetnja oko sveta u borbi protiv raka dojke, jedinstvenoj seriji kreativnih i raznovrsnih događaja koji se održavaju širom sveta sa ciljem da pokrenu lokalnu zajednicu i pomognu da se podigne svest o raku dojke i omogući što bolji pristup zdravstvenim uslugama kada je ova bolest u pitanju.

Ovo je prva Šetnja oko Sveta u borbi protiv raka dojke u CrnojGori. 16. oktobra celodnevnim događajem u Delta City tržnom centru u Podgorici, Avon Crna Gora je postavila ružičasti štand na kome su svi posetioci mogli da dobiju neophodne informacije o raku dojke, koracima samopregleda kao i da saznaju više o Avon Akciji za borbu protiv raka dojke. Ružičaste mažoretkinje prošetale su centrom Podgorice i plesom u Delta City tržnom centru svečano su otvorile ovo dešavanje.

Globalni događaj Avon Šetnja oko Sveta u borbi protiv raka dojke pokrenut je na inicijativu Avon Fondacije 2005. godine i od tada ovi inovativni i kreativni događaji, poput šetnji, trka, koncerata,konferencija, seminara i drugih, „šetaju” iz zemlje u zemlju prenosećiporuke podrške i nade u borbi protiv raka dojke.

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Crnoj Gori

Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Crnoj Gori zvanično jepokrenuta 7. novembra 2008. Do danas prikupljamo sredstva prodajom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom od kojih je sva neto zarada namenjena ovoj akciji i borbi protiv raka dojke žena Crne Gore. Tokom ovog perioda kontinuirano podižemo svest o raku dojke kroz Avon brošure u kojima su posebne strane posvećene ovoj temi kao i kroz ostale Avon štampane materijale.