Montenegro
    |         |    
BSP_winter_skin_care

Saveti za šminkanje za osobe koje nose naočare

Da li nosite naočare i nemate nikakvo rešenje kako da šminkom istaknete sopstvenu lepotu? Ili možda smatrate da kad nosite naočare ništa drugo ne može doći do izražaja, pa stoga ni nema nikakve svrhe razrađivati bilo kakav koncept prefinjenog šminkanja? Oba ova načina razmišljanja predaleko su od prave istine! Za vas, ipak, imamo određene predloge!

Za osobe koje nose naočare sâm način šminkanja je od suštinskog značaja: ukoliko se šminkanje dobro obavi, ono će istaći prirodnu lepotu očiju, a ako mu se pristupi bez dovoljno pažnje i uvažavanja suštinskih pravila zapravo će samo naglasiti nesavršenosti i lišiti nas neospornih prednosti lepog pogleda.

Način šminkanja za one koji pate od kratkovidnosti razlikuje se od onog koji se primenjuje u slučaju dalekovidnih osoba.

Šta bi trebalo da imate na umu?

Način šminkanja za osobe koje nose naočare: kratkovidnost

Naočare kojima se rešava problem kratkovidnosti vidljivo smanjuju veličinu oka.

To znači da će šminka biti manje uočljiva, a ako odlučimo da iscrtamo konturu oka ili postignemo efekat zadimljenog pogleda, optički ćemo ga smanjiti još i više.

Osim ukoliko vam oči nisu izrazito krupne, ne bi ni trebalo da se upuštate ni u šta slično. Ukoliko naočari vidljivo smanjuju veličinu vaših očiju, poslužite se sledećim trikovima:

  • Primenite sasvim suptilan efekat zadimljenog pogleda, međutim, izbegavajte smele kontraste boja; po mogućstvu koristite najsvetlije i srednje nijanse sa palete senki
  • Ispod očiju upotrebite korektore i hajlajtere (posvetljivače)
  • Istaknite osvetljenjem unutrašnje uglove oka i naglasite obrve
  • Ispod obrva nanesite hajlajter ili senku u najsvetlijoj nijansi – ovo predstavlja savršen trik za povećanje oka
  • Koristite maskaru koja temeljno prekriva trepavice. Ispod naočara ovaj efekat neće biti naročito primetan.

NAŠ SAVET: Svoju šminku možete naglasiti odvažnom nijansom karmina. Postarajte se da ona bude usklađena sa bojom okvira vaših naočara, tako da u vizualnom smislu na odudara.

Način šminkanja za osobe koje nose naočare: dalekovidnost

Naočare predviđene za dalekovidne osobe dodatno ističu oči, zbog čega one deluju krupnije, ali se ovakvim naočarima istovremeno vrlo jasno mogu iskazati i sve nesavršenosti načina šminkanja. Ako niste naročito vični izvlačenju linija, a ajlajner vam baš i nije osobito dobar prijatelj, najbolje će biti da se uopšte ne upuštate u ovakve rizike ili naprosto razmažite iscrtane linije tako da ove nesavršenosti ne privlače dodatnu pažnju.

Šta je još korisno imati na umu?

  • Sâm način šminkanja u kome postoje jaka naglašavanja u kombinaciji sa naočarima za dalekovidnost mogu da izazovu komično prenaglašen efekat: oči time postaju centralni vizuelni element na vašem licu
  • Da biste postigli znatno prirodniji ili prefinjeniji izgled, koristite tamnu olovku: nanesite je na gornji deo kapka, kao i na unutrašnjoj liniji donjeg kapka. Nikako nemojte zaboraviti liniju trepavica!
  • Ako stremite nemarnom, suptilnom načinu šminkanja, upotrebite sivu ili zlatnu olovku
  • Pažljivo nanesite maskaru na svoje trepavice; osim ukoliko baš ne želite vrlo naglašen efekat, nemojte koristiti XXL maskaru.

Način šminkanja za osobe koje nose naočare: opšte napomene

Šminka ispod naočara može da izbledi, a posebno na onim delovima lica koji su u direktnom kontaktu sa ramom naočara. Ovakva mehanička oštećenja sasvim su prirodna i sigurno ste imali priliku da ih iskusite tokom dana. Ako težite besprekornom izgledu, ispod podloge i pudera nanesite osnovnu šminku, a posebno na onim mestima gde vaše naočare dotiču kožu.

Osobe koje nose naočare često imaju pritužbe da su im podbule oči i previše izložene. Tačno je da se ljubičastim senkama ne postižu nimalo privlačni efekti! U tu svrhu, ako već nosite naočare, vaš najbolji prijatelj postaje korektor! Čak i u slučaju ako prefinjenu šminku ne upotrebljavate svakodnevno, toplo vam preporučujemo da korigujete problematična područja i preko njih nanesete puder, kako bi korektor sve vreme ostao na svom mestu.

Ram naočara skreće posebnu pažnju na vaše obrve, stoga se postarajte da one budu uredno profilisane i vešto naglašene!