Montenegro
    |         |    
BSP_winter_skin_care

Opadanje kose – sve što treba da znaš da bi to i sprečila!

Opadanje kose je uobičajena i prilično uznemirujuća boljka koja donosi brige brojnim ženama i… muškarcima. Da li bi zaista u tolikoj meri trebalo da budemo zaokupljeni time? Kako se suočiti sa ovim problemom i šta je zaista potrebno da znamo o svemu tome? Saznaj u nastavku ovog teksta!

Opadanje kose predstavlja savršeno normalnu pojavu koja je u vezi sa prirodnim ciklusom u razvoju kose, i kao takva ne bi trebalo da bude uzrok nikakve zabrinutosti. Ono što, ipak, treba da zabrine jeste pojačano opadanje kose, a ono može biti izazvano potpuno različitim uzrocima.

Svako od nas svakodnevno izgubi između 50 i 100 vlasi kose, dok u stvarnosti taj broj može zavisiti od posve individualnih faktora. Ukoliko primetiš da se na tvojoj četki ili jastuku najednom zadržava znatno veća količina vlasi nego što je to uobičajeno, nemoj oklevati već odmah stupi u akciju!

Uzroci opadanja kose

Bez obzira na njen pojavni izgled, sama kosa nije isključivo simbol lepote, već i izrazito osetljivi pokazatelj našeg sveopšteg psihofizičkog zdravlja. Kosa ima znatno veću tendenciju da opada tokom proleća i jeseni, a posebno ako je tokom letnjeg perioda u velikoj meri bila izložena suncu, a tokom zime sopstvenim režimom ishrane nismo u organizam unosili dovoljne količine vitamina.

Opadanje kose obično se pojačava kao rezultat nedovoljno ujednačenog dijetalnog režima ishrane, tokom bolesti ili lečenja antibioticima, usled neujednačenog lučenja hormona i kao posledica dugoročne izloženosti stresu.

U slučaju da ti kosa opada u pramenovima, toplo se preporučuje da obaviš osnovni morfološki test krvnih elemenata! O tome se konsultuj sa svojim lekarom!

UPOZORENJE!

Pojačano opadanje kose predstavlja uobičajenu pojavu, na primer, nakon trudnoće ili tokom dojenja, međutim, ono se može javiti i kao rezultat korišćenja kontracepcije koja sadrži hormone ili pušenja. Nagle promene u količini opadanja kose ne moraja označavati samo kozmetički problem, već mogu ukazivati i na neko oboljenje. Stoga to nipošto nemoj zanemariti!

Spoljni razlozi za opadanje kose

Kosa ne opada samo iz razloga koji su medicinske prirode, već i zbog toga što je pogrešno negujemo. Vlasi kose imaju nežnu i složenu strukturu. Njihov glavni sastojak jeste keratin, protein koji štiti unutrašnjost vlasi od oštećivanja, međutim, mi sami, nažalost, baš mnogo i ne olakšavamo ceo taj proces.

Farbanje, sušenje, ispravljanje ili kovrdžanje kose mogu u velikoj meri da oslabe njen kvalitet, a posebno onda kad se to obavlja nestručno, a kosa se u međuvremenu pravilno ne neguje.

Oštećena i isušena kosa ne samo da izgleda sve lošije, već se i njen životni vek skraćuje: kosa znatno više opada.

U slučaju da si uočila ovakav problem, ne oklevaj da odmah kreneš sa pravilnom negom! Imaj na umu da kosa koja je opala ne može biti vraćena u život; neophodno je da sačekaš da izrastu nove vlasi kose, za šta je obično potrebno i do nekoliko meseci.

NAŠ SAVET:

Ako često koristiš aparat za kovrdžanje kose ili presu za njeno ispravljanje, predlažemo da koristiš Advanced Techniques sprej za zaštitu kose tokom feniranja. On štiti kosu od dehidratacije, znatno ubrzava i potpomaže njeno stilizovanje i štiti vlasi kose od mogućih oštećenja izazvanih visokom temperaturom.

Kako da se boriš protiv opadanja kose?

U slučaju nedovoljnog unosa vitamina i hranljivih sastojaka savetujemo da se posebno pozabaviš svojim načinom ishrane i da u dovoljnoj meri unosiš potrebne namirnice koje se ne mogu nadomestiti nikakvim dodacima ishrani ili nekim čudesnim pilulama. Potrudi se da tvoj režim ishrane sadrži dovoljno proteina, gvožđa i biotina (vrsta vitamina B) i istovremeno koristi odgovarajući tretman za jačanje kose.

Kao i u slučaju svih drugih kozmetičkih problema, veoma su važne naše svakodnevne navike, a ne ono što činimo povremeno. Nastoj da koristiš odgovarajući šampon koji neće dodatno opterećivati tvoju kosu i koji će sprečiti njeno opadanje. Redovno koristi regenerator za kosu ili dovoljno dobar serum.

U slučaju da ne voliš onu vrstu proizvoda koje je neko vreme potrebno držati na kosi i koži glave, a potom ispirati vodom, isprobaj kremasti serum u tubi, budući da je on idealan za ishranivanje kose, pri čemu je preterano ne opterećuje i istovremeno sprečava njeno opadanje. Ovim tretmanom sprečićeš opadanje i do 1.500 vlasi kose svakog meseca! A taj rezultat neće zadiviti samo tebe!